Thursday, April 29, 2010

Onafhankelijke krant

NRC schrijft in haar hoofdartikel van 27 april (2010) dat de krant 'NRC geestelijk eigendom van de redactie blijft', onafhankelijk van wat de aandeelhouders eventueel vinden of willen. Toch is daar discussie over ontstaan na het verzoek om ontslag te nemen aan twee van de drie directieleden door de raad van commissarissen. Wie heeft de zeggenschap over de krant NRC Handelsblad?

Op dezelfde pagina kun je lezen hoe de vee-industrie een halt toe zou moeten worden geroepen. Een oproep van ruim honderd hoogleraren somt de ongewenste effecten van de vee-industrie op: dat gaat over biodiversiteit, mineralenbalans, volksgezondheid, zoetwatervoorraad, verminking, veevoerproductie en CO2-uitstoot tot dierenwelzijn. "Zoals we de slavernij en de kinderarbeid hebben afgeschaft, zo zullen we ook hier onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Niemand zou vandaag de dag nog durven beweren dat er wel iets te zeggen is voor kinderarbeid of slavernij vanwege de economische voordelen."

Of het nu gaat over banken, vee-industrie of de media. In al die gevallen zit de weeffout in de zeggenschapsstructuur, zo denken Jai en Eno en ze doen een voorstel voor een alternatief.

No comments:

Post a Comment